© Rootsville.eu

Emilio Solla Tango Jazz Orchestra (US)
tiltle: Puertos: Music From International Waters
music: Jazz
release date: 2019
info artist: Emilio Solla
promotion: Kari-On Productions (Kari Gaffney)

© Rootsville 2019


Genomineerde Grammy, de in Argentinië geboren en in NY gevestigde pianist en componist Emilio Solla's eerste band, Apertura, werd geprezen door Astor Piazzolla zelf als een van de meest interessante nieuwe geluiden in de scène van Buenos Aires in 1986. Tegenwoordig, met elf CD's als bandleider en meer dan veertig als arrangeur / producer, wordt hij door leeftijdsgenoten en critici beschouwd als een van de meest opvallende en persoonlijke stemmen in deze muzikale stream, een fusie van moderne Argentijnse tango en folk met jazz en andere hedendaagse muziekstijlen (algemeen aangeduid als Tango-Jazz). Hij heeft overal in Europa, Japan, de VS en Latijns-Amerika opgetreden om lovende kritieken te geven in veel van de belangrijkste jazzhuizen en festivals (Bim Huis, Lincoln Center, Marciac, Blue Note, Fasching).

Solla verhuisde in 1996 naar Barcelona en in 2006 naar New York, altijd op zoek naar persoonlijke en artistieke groei. Sindsdien heeft hij gecomponeerd voor, gearrangeerd en gespeeld met Paquito D'Rivera, Arturo O'Farrill, Edmar Castañeda en vele anderen, naast het optreden met zijn kwintet Bien Sur! in de stad op de Jazz Standard, Dizzy's en Smalls, met saxofonist Chris Cheek. Dit kwintet bracht zijn eerste CD uit, Bien Sur! in 2010, met speciale gast Billy Hart, die werd opgenomen in de Best of 2010-lijst van Downbeat Magazine.

Hij blijft door Europa reizen met Emilio Solla & Afines, het kwintet van zijn Barcelona, ​​terwijl hij werkte als een freelance arrangeur en pianist in verschillende projecten in NY. Sinds november 2010 leidt hij een negenkoppig orkest, La Inestable de Brooklyn, met enkele van de meest invloedrijke jazzspelers in NYC (John Ellis, Ryan Keberle) waarvan de eerste CD, Second Half (2015), werd genomineerd voor een Grammy Award als Beste Latin Jazz-album. In november 2014 beleefde Solla's eerste symfonische werk zijn wereldpremière in het Palau de la Musica, tijdens het Barcelona Jazz Festival en zijn US Premier in de Chicago Symphony Hall van de Chicago Sinfonietta, die lovende kritieken kreeg.

2017 bracht hem terug naar Buenos Aires voor de première van de symfonische versie van zijn Suite Piazzollana. In 2018 begon hij te componeren voor zijn gloednieuwe project, het Tango Jazz Orchestra, een 17-koppige bigband met een bandoneon, die zijn mix van Latijns-Amerikaanse geluiden en jazz naar een geheel nieuw niveau bracht. Dit orkest heeft zojuist zijn eerste album, Puertos: Music from International Waters, uitgebracht op 28 augustus 2019, dat net is genomineerd door de Recording Academy 62nd GRAMMY voor "Best Arrangement, Instrumental voor Solla's compositie" La Novena ".

tracks:

1- Sol La, al Sol (to La Habana) 7:48
2- Llegará, Llegará, Llegará (to Montevideo) 11:37
3- Chacafrik (to Benguela) 6:35
4- La Novena (to Buenos Aires) 6:46
5- Four for Miles (to New York) 10.50
6- Allegrón (to Cartagena) 9:07
7- Andan Luces (to Cádiz) 8:22
8- Buenos Aires Blues (to New Orleans) 10:41

musicians:

The Tango Jazz Orchestra
Alejandro Aviles (soprano, alto, piccolo, flute)
Todd Bashore (alto, flute, clarinet)
Tim Armacost (tenor, alto flute, clarinet)
John Ellis (tenor, soprano, clarinet, flute)
Terry Goss (baritone, bass clarinet)
Alex Norris (trumpet, flugelhorn)
Jim Seeley (trumpet, flugelhorn)
Brad Mason (trumpet, flugelhorn)
Jonathan Powell (trumpet, flugelhorn)
Noah Bless (trombone)
Mike Fahie (trombone)
Eric Miller (trombone)
James Rodgers (bass trombone)
Julien Labro (bandoneon, accordina)
Emilio Solla (piano, conductor)
Pablo Aslan (double-bass)
Ferenc Nemeth (drums)
Guest Percussionists
Samuel Torres (congas on track 1)
Arturo Prendez (percussion on track 2)
Franco Pinna (bombo legüero on track 6)
Special Guests
Arturo O’Farrill (piano on track 2)
Edmar Castañeda (harp on track 6)